Skip to main content

1. Οι κροκέτες της ξηρής τροφής καθαρίζουν τα δόντια

Πολύ γνωστό, ακόμη και μεταξύ κτηνιάτρων, όμως σίγουρα ΔΕΝ ισχύει. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν κοφτερά δόντια, ακόμη και οι τραπεζίτες τους είναι αιχμηροί. Αυτού του είδους τα δόντια είναι σχεδιασμένα να δαγκώνουν και να κόβουν, έτσι όταν ένας σκύλος ή μία γάτα τρώει ξηρή τροφή, είτε την καταπίνουν αμάσητη, είτε την σπάνε πρώτα και έπειτα την καταπίνουν. Η ξηρή τροφή δεν τρίβεται στα δόντια ή στα ούλα. Μία σωστή και φυσική διατροφή βοηθά στην καλύτερη στοματική υγεία, όμως τίποτα δεν ξεπερνά το βούρτσισμα των δοντιών.

2. Οι καλύτερες τροφές είναι οι κλινικές

Μπορεί οι κλινικές δίαιτες να διαφημίζονται ως οι καλύτερες όμως μία ματιά στα συστατικά τους θα σας δείξει το αντίθετο. Αυτές οι τροφές έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεΐνων φυτικής προέλευσης (από σόγια, καλαμπόκι, ρύζι, σιτηρά κτλ) αντί για υψηλής βιολογικής αξίας ζωϊκή πρωτεΐνη.
Μπορεί να περιέχουν κάποια ειδικά συστατικά προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατηγορία “κλινική” για παθήσεις όπως υποστήριξη αρθρώσεων, υγεία του ουροποιητικού κτλ, όμως η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών είναι μία σωστή διατροφή και ανάλογα την περίπτωση, το αντίστοιχο συμπλήρωμα.
Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν υποπροϊόντα (όπως ράμφη, νύχια, οπλές κτλ) που είναι μία φθηνή πηγή πρωτεΐνης χαμηλής θρεπτικής αξίας. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάμε η τροφή που έχουμε επιλέξει να έχει σαφείς ονομασίες συστατικών όπως “λίπος κοτόπουλου” ή “φρέσκο χωρίς κόκαλα κοτόπουλο” αντί για αόριστες έννοιες όπως “συστατικά πουλερικών” ή “παράγωγα κρέατος”.
Να θυμάστε επίσης ότι τα 5 πρώτα συστατικά είναι η βάση μίας τροφής και ότι η σειρά τους παίζει μεγάλο ρόλο.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πως θα διακρίνετε μία ποιοτική τροφή μπείτε στο https://kompa.gr/blog.

διαβάστε το άρθρο “Τα 5Π μία ποιοτικής τροφής” ( http://goo.gl/xlmQtR)

3. Χρειάζονται διαφορετική τροφή ανάλογα το στάδιο ζωής τους ή ειδική για στειρωμένα.

Οι τροφές βάσει σταδίου ζωής (Puppy, Kitten, Senior κτλ) είναι αποτέλεσμα καλού marketing.
Στην προσπάθεια τους να καταλάβουν μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων οι εταιρίες δημιούργησαν την ανάγκη για περισσότερες συνταγές. Ενώ ισχύει ότι τα κουτάβια και τα γατάκια χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής ανά κιλό σωματικού βάρους από ότι οι ενήλικες, δεν απαιτείται ειδικά σχεδιασμένη συνταγή για να καλύψει τις θρεπτικές και ενεργειακές απαιτήσεις τους εφόσον έχουμε βεβαιωθεί ότι η τροφή είναι υψηλής ποιότητας.
Ακόμη και με τους ηλικιωμένους σκύλους, ενώ η θερμιδική πρόσληψη μειώνεται, απαιτείται υψηλής ποιότητας διατροφή προκειμένου να διατηρηθεί ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα και υγιείς οι αρθρώσεις τους. Επομένως μία διατροφή πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες θα κρατήσει το ηλικιωμένο σας ζωάκι υγιές και χαρούμενο για περισσότερο.

4. Η διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη επιβαρύνει τα νεφρά

Αυτός ο μύθος έχει διαιωνιστεί επί σειρά ετών από τις συμβατικές εταιρίες διατροφής κατοικιδίων. Ο λόγος είναι ότι οι τροφές τους χρησιμοποιούν σόγια και καλαμπόκι ως πηγές πρωτεΐνης χωρίς όμως αυτό να προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου και της γάτας. Ο οργανισμός των σαρκοφάγων ζώων δεν είναι σχεδιασμένος να μεταβολίζει τέτοια συστατικά, έτσι στην προσπάθεια να αφομοιώσει την φυτική πρωτεΐνη, τα όργανα τους υπερ-λειτουργούν με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά.

Κατά την αναζήτηση μίας ποιοτικής τροφής για το κατοικίδιο σας, επιλέξτε μία όπου στην κορυφή της σύνθεσης της αναφέρονται σαφείς ονομασίες συστατικών όπως “λίπος κοτόπουλου” ή “φρέσκο χωρίς κόκαλα κοτόπουλο” αντί για αόριστες έννοιες όπως “συστατικά πουλερικών” ή “παράγωγα κρέατος” ενώ αποφύγετε εντελώς εκείνες που περιέχουν καλαμπόκι, σιτηρά και σόγια.

5. Η εναλλαγή τροφής δυσκολεύει το πεπτικό σύστημα

Η πραγματικότητα είναι ότι η εναλλαγή συνταγών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης δυσανεξίας, λόγω του ότι το κατοικίδιο μας δεν τρέφεται με μία μόνο πηγή πρωτεΐνης για αρκετό καιρό έτσι ώστε να γίνεται ευαίσθητο σε αυτή. Η ποικιλία σε μία διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο, απλά φροντίστε να επιλέγετε τροφές υψηλής ποιότητας ως εναλλακτικές. Για αυτό συνήθως προτείνεται η εναλλαγή να γίνεται με συνταγές της ίδιας εταιρίας με διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης (πχ ψάρι αντί κοτόπουλου).

6. Ο σκύλος δεν θα πρέπει να καταναλώνει χοιρινό κρέας

Το χοιρινό θεωρείται “προβληματικό” συστατικό στο μυαλό των κηδεμόνων λόγω της περιεκτικότητας του σε λιπαρά και του βακτηρίου τριχινέλα. Στην πραγματικότητα εφόσον τηρηθούν μερικοί απλοί κανόνες υγιεινής το χοιρινό δεν διαφέρει σε “επικινδυνότητα” από το βοδινό, το αρνί ή το κοτόπουλο, ενώ παρέχει ουσιώδη αμινοξέα, που είναι πολύ σημαντικά για τη δημιουργία και επανόρθωση της μυϊκής μάζας. Το άπαχο χοιρινό κρέας είναι από τις πιο εύπεπτες πηγές πρωτεΐνης, υποαλλεργικό και χαμηλό σε νιτρικά άλατα. Πλέον αναγνωρίζεται ως άκρως θρεπτική και γευστική πηγή πρωτεΐνης, παρόλα αυτά σπάνια χρησιμοποιείται στις τροφές για σκύλους, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει σκύλους με αλλεργίες, διότι είναι αδύνατον να είναι κανείς αλλεργικός σε συστατικό στο οποίο δεν έχει ποτέ εκτεθεί.

Άλλωστε όλα τα φρέσκα κρέατα της Champion Petfoods συμπεριλαμβανομένου το χοιρινό, περνούν την ίδια διαδικασία με τα κρέατα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση που πωλούνται στα super markets και εγκρίνονται ως free of trichinella.

Μετάβαση στο περιεχόμενο