Skip to main content

Είναι σωστό να περιορίζουμε την πρωτεΐνη στη δίαιτα των σαρκοφάγων κατοικίδιων μας; Μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στον οργανισμό τους; Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί πολλούς κηδεμόνες και πρόκειται για «μύθο» που συντηρείται κυρίως από πηγές του διαδικτύου.

Ο λόγος που το χαρακτηρίζουμε ως «μύθο», είναι διότι δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες, βιβλιογραφίες ή πειράματα που να αποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ζωικής πρωτεΐνης είναι επιβλαβή προς τον οργανισμό του σκύλου ή της γάτας. Αντιθέτως, δεκάδες έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως έχουν καταστήσει ξεκάθαρο τον σπουδαίο ρόλο που έχει στην υγεία και ευημερία του σκύλου και της γάτας μια διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες.

Ο προσδιορισμός «ζωικές» είναι η λέξη-κλειδί, καθώς αρκετές φορές οι κηδεμόνες κάνουν το λάθος να κοιτούν το ποσοστό των πρωτεϊνών που αναγράφεται στη συσκευασία μιας ξηρής τροφής, αντί να εξετάζουν την ποσότητα κρέατος που περιέχει η τροφή. Αν οι πρωτεΐνες είναι φυτικής προέλευσης, τότε αυξάνεται «τεχνητά» το ποσοστό των πρωτεϊνών στην εκάστοτε συσκευασία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό ενός υγιέστατου κατοικίδιου.

Αν, όμως, οι πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης και ειδικά από κρέατα υψηλής ποιότητας, τότε όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά έχει επιβεβαιωθεί μέσω πειραμάτων ότι μια διατροφή αυτού του είδους είναι ικανή ακόμα και να βελτιώσει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων του κατοικίδιου, όπως τα νεφρά.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι ο περιορισμός της πρωτεΐνης στη δίαιτα ενός σαρκοφάγου ζώου μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό και είναι πιθανό να βάλει το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο