Skip to main content

Ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει για ένα στειρωμένο ζωάκι – είτε σκύλο είτε γάτα – που δεν τρέφεται σωστά είναι η παχυσαρκία. Μετά τη στείρωση και λόγω των ορμονικών μεταβολών παρατηρείται μείωση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού, αυξημένη όρεξη και μειωμένη δραστηριότητα. Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες ο τετράποδος φίλος μας να γίνει υπέρβαρος και να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα όπως είναι ο διαβήτης, εάν η διατροφή του φυσικά, δεν είναι κατάλληλη. Δυστυχώς όμως, στη στειρωμένη γάτα είναι τα πράγματα πιο περίπλοκα καθώς δεν κινδυνεύει μόνο από την παχυσαρκία αλλά και από ουρολιθίαση. Οι κύριοι ένοχοι για αυτή την πάθηση είναι η μειωμένη δραστηριότητα της γάτας , καθώς δεν της δημιουργεί την ανάγκη να πίνει αρκετό νερό και να ουρεί αρκετά, αλλά και η υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου και φωσφόρου που υπάρχουν στις περισσότερες τροφές με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στην ουροδόχο κύστη.

Τα καλά νέα είναι ότι με μία διατροφή προσαρμοσμένη στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του σκύλου και της γάτα σας μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους και να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος από την αρχή . Δεν είναι σκόπιμο να δίνετε λιγότερη ποσότητα από τη συνήθη τροφή αλλά να δίνετε μια τροφή που να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Δώστε προσοχή στα συστατικά των τροφών και αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες – κυρίως αυτούς που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως π.χ σιτηρά ,δημητριακά, πατάτα- διότι είναι οι νούμερο ένα υπαίτιοι για την αύξηση βάρους των κατοικίδιων. Ο σκύλος και η γάτα , δεδομένου πως είναι σαρκοφάγα ζώα , χρησιμοποιούν πρώτα τις πρωτεΐνες ως κύρια πηγή ενέργειας και μετά το λίπος και όχι τους υδατάνθρακες .
Μπορεί λοιπόν μετά την στείρωση να μειώνονται στην ουσία οι ανάγκες για ενέργεια αλλά οι ανάγκες για σημαντικές βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία παραμένουν οι ίδιες . Επομένως δεν είναι η λύση το ζωάκι σας να υποσιτίζεται αλλά να τρέφεται με τροφή η οποία μπορεί να του δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χωρίς όμως να αποκτά βάρος και να επιβαρύνει την υγεία του.

Όλες οι τροφές της ACANA και της ORIJEN είναι κατάλληλες για στειρωμένες γάτες και σκύλους καθώς είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, χαμηλές σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που συμβάλλουν στη διατήρηση του σωματικού βάρος των κατοικίδιων. Επίσης προσδίδουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά , τις βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία , τα μέταλλα , και τα αντιοξειδωτικά μέσω των φρέσκων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται εγγυώνται μια διατροφή όπως προορίζει η μητέρα φύση . Επίσης για την αποφυγή ουρολιθίασης περιέχουν χαμηλή αλλά ταυτόχρονα επαρκή ποσότητα μαγνησίου και φωσφόρου τα οποία είναι απαραίτητα μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού της γάτας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο