Τι αλλάζει στη διατροφή μια γάτας όταν στειρώνεται;

Αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, μια στειρωμένη γάτα δεν διαφέρει πολύ από μια κανονική. Η μόνη πραγματική αλλαγή είναι η μείωση του μεταβολικού της ρυθμού. Αυτό ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά και δυσλειτουργίας του ουροποιητικού λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αλάτων.

Η επιστημονική κοινότητα ταξινομεί τη γάτα αυστηρά ως σαρκοφάγο, όπως και την «ξαδέρφη» της την τίγρη. Άσχετα, λοιπόν, από το κλίμα στο οποίο βρίσκεται ή το μέγεθος της, θα πρέπει να τρέφεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με κρέας. Για παράδειγμα, μία τίγρης χρειάζεται μικρότερη ποσότητα* τροφής, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στις οποίες ζει, σε σχέση με τον λύκο, ο οποίος ζει σε πιο ψυχρά κλίματα και χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα, τόσο για «μόνωση» από το κρύο, όσο και για ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Έτσι, είτε μιλάμε για μια μικρή γάτα φυλής Singapura, είτε για μια Maine Coon, η διατροφή είναι η ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι η ποσότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρίες συμβατικών τροφών για κατοικίδια συμπεριλαμβάνουν στη γκάμα τους ειδικές συνταγές για στειρωμένα ζώα. Οι συνταγές αυτές περιέχουν μικρότερες ποσότητες σιτηρών. Αποφεύγονται, δηλαδή, συστατικά με ακατάλληλους υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις σε ένα κατοικίδιο, όπως απλή δυσπεψία και δυσκοιλιότητα, ή ακόμα και πιο σοβαρές όπως παχυσαρκία και διαβήτη. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να μειώσουμε τις ποσότητες σιτηρών μετά τη στείρωση, αλλά να ακολουθεί η γάτα μας μία δίαιτα απαλλαγμένη από κάθε είδους σιτηρά. Μια διατροφή υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες (άρα χαμηλή σε υδατάνθρακες) βοηθά στη δημιουργία άπαχης μυϊκής μάζας.

Σε ότι αφορά την συγκέντρωση αλάτων, αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι τα επίπεδα μαγνησίου, οι τιμές του οποίου δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε το 0,1%. Χωρίς, όμως, να είναι πολύ πιο χαμηλές, διότι παρόλο που το μαγνήσιο θέλει προσοχή, αποτελεί σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για τον οργανισμό της γατας. Έτσι δεν θα πρέπει να μειώνεται πέρα από το επιτρεπτό όριο για την αποφυγή πρόκλησης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μυϊκοί σπασμοί κτλ.

Επομένως, προκειμένου να διατηρήσουμε τη στειρωμένη γάτα μας υγιή θα πρέπει να επιλέξουμε μια διατροφή πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας ζωική πρωτεΐνη, απαλλαγμένη πλήρως από σιτηρά και πατάτα, με «προσεγμένες» τιμές μαγνησίου και φυσικά να τηρούμε τη συνιστώμενη δοσολογία.

 

*(ανά κιλό σωματικού βάρους)