Πόση πρωτεΐνη περιέχει το πιάτο τους;

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους κηδεμόνες κατοικίδιων αφορά την ποσότητα πρωτεΐνης που προσλαμβάνει το αγαπημένο τους τετράποδο από μία ξηρά τροφή. Όμως το ποσοστό που αναγράφεται στη συσκευασία αντιπροσωπεύει την πραγματική ποσότητα που προσλαμβάνουν;

Για παράδειγμα το ποσοστό πρωτεΐνης της συνταγής ORIJEN Six Fish είναι 38%, ενώ μιας αντίστοιχης συμβατικής τροφής είναι 26%. Ωστόσο, η πρωτεΐνη που φτάνει τελικά στο μπωλ του σκύλου μας εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνει.

Η ημερήσια δοσολογία της ORIJEN Six Fish προβλέπει 200gr, οπότε ο σκύλος μας προσλαμβάνει 76gr ποιοτικής ζωικής πρωτεΐνης ανά γεύμα. Αντιθέτως, εάν τον ταΐσουμε με την εν λόγω συμβατική τροφή, η ημερήσια δοσολογία φτάνει τα 336gr και τα γραμμάρια της πρωτεΐνης -η οποία μάλιστα προέρχεται από φυτικές πηγές που επιβαρύνει τον οργανισμό του σαρκοφάγου – ανεβαίνουν στα 87,3 ανά γεύμα.

Έτσι προκύπτει το ζήτημα της ποιότητας της πρωτεΐνης.

Ο οργανισμός των σαρκοφάγων ζώων δεν είναι σχεδιασμένος να μεταβολίζει την φυτική πρωτεΐνη έτσι στην προσπάθεια να την αφομοιώσει, τα όργανα τους υπερ-λειτουργούν. Αφού βεβαιωθούμε για την προέλευση της πρωτεΐνης (ζωική ή φυτική) θα πρέπει να εξετάσουμε εάν αυτή έρχεται από φρέσκο κρέας ή από κρεατάλευρα. Το φρέσκο κρέας παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία στην πιο φυσική μορφή τους, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του εντός της τροφής, τόσο μειώνεται η ανάγκη για συνθετικά πρόσθετα.

Το ποσοστό πρωτεΐνης που αναγράφεται στην εγγυημένη ανάλυση κάθε τροφής δεν είναι το κριτήριο επιλογής μιας τροφής αλλά η ποιότητα της προσλαμβάνουσας ποσότητας πρωτεΐνης για το σκύλος ή τη γάτα σας.

*Ο υπολογισμός γίνεται για σκύλο 25kg κανονικής καθημερινής δραστηριότητας.