Skip to main content

Ήλιος, παραλία, διακοπές, περισσότερες στιγμές ξεγνοιασιάς. Με μια λέξη, καλοκαίρι. Η καλύτερη περίοδος του χρόνου για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων έφτασε. Οι αγαπημένοι μας σκύλοι ομως ίσως δεν έχουν την ίδια άποψη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα μας το καλοκαίρι ταλαιπωρούν τους τετράποδους φίλους μας, οι οποίοι σε αντίθεση με εμάς δεν ιδρώνουν σε ολόκληρο το σώμα, αλλά μόνο στις πατούσες. Αυτός ο τρόπος μαζί με το λαχάνιασμα είναι οι βασικοί “μηχανισμοί άμυνας” που έχουν απέναντι στην ζέστη.

Προκειμένου να βοηθήσουμε το κατοικίδιο μας, θα πρέπει να έχουμε πάντα διαθέσιμο δροσερό νερό, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τις βόλτες τις ώρες που έχει περισσότερη ζέστη και να μην το κουράζουμε πολύ με γυμναστική και παιχνίδια. Επίσης, αν το σπιτάκι του είναι στην αυλή προσέχουμε να το τοποθετήσουμε σε σκιερό μέρος.

Πολλοί σκύλοι λατρεύουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο, δεν θα πρέπει όμως να είναι ελεύθεροι στο χώρο της καμπίνας κατά την οδήγηση, ενώ μεγάλης σημασίας είναι και οι στάσεις για ξεκούραση που κάνουμε καθ’ οδόν. Πολλοί είναι οι κηδεμόνες που κάνουν το λάθος να αφήνουν στο όχημα τον τετράποδο φίλο τους “μόνο για λίγο”, όμως αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο “εκτοξεύονται” ταχύτατα. Για παράδειγμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους 26°C, μέσα στο αυτοκίνητο -ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα- μπορεί να ξεπεράσει τους 45°C, με αποτέλεσμα το κατοικίδιο μας να κινδυνεύει από θερμοπληξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και όταν επιλέξουμε να πάρουμε τον τετράποδο φίλο μας στην παραλία. Όπως κι εμείς, έτσι κι εκείνος δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένος στον ήλιο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στις πατούσες του για να μην καούν από την καυτή άμμο. Επίσης, μετά την εξόρμηση στην παραλία, δεν ξεχνάμε να τον ξεπλύνουμε, έτσι ώστε να μην μείνει αλάτι πάνω στο σώμα του.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι εκτός της ζέστης το καλοκαίρι εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα ένας “εχθρός” για τα σκυλιά μας. Και αυτός είναι τα έντομα. Ενδεχόμενο τσίμπημα από σκνίπα μπορεί να προκαλέσει λεϊσμανίαση (κάλα-αζάρ) στον τετράποδο φίλο μας και ένας απλός τρόπος πρόληψης είναι η σιτρονέλα. Ωστόσο, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω μέτρα προστασίας που μπορείτε να λάβετε για να μην κινδυνέψει ο σκύλος σας και από άλλα έντομα της εποχής

Μετάβαση στο περιεχόμενο